onsdag den 30. maj 2012

HVAD SKOVSØEN GEMTE

Det kan godt være, at krimien fylder meget på dagens bogmarked, men det er bestemt ikke nogen nyhed. Faktisk udkom Hvad Skovsøen gemte allerede i 1903, og Palle Rosenkrantz’ roman regnes for den første danske kriminalroman. Den er siden optrykt et utal af gange, og nu findes den også som en billig paperback, der kan købes lige her - og så får man endda et efterskrift af den ene halvdel af Bødker & Bruun med i købet.

Hvis man undrer sig over, hvor den moderne skandinaviske kriminalroman kommer fra, så er det selvfølgelig oplagt at pege på det svenske forfatterpar Sjöwall & Wahlöö, hvis serie Roman om en forbrydelse slog benene væk under både læsere og kritikere fra midten af 1960’erne.

Men man kunne også kigge på Hvad Skovsøen gemte. For her præsenteres læseren for en ægte samtidsrealistisk krimi med ikke mindst en yderst moderne detektiv i form af Eigil Holst, overbetjent ved Københavns Opdagelsespoliti.

Her finder man såmænd intet mindre end en videnskabeligt skolet detektiv, der allerede fra barnsben har læst kriminalhistorier, og “efterhaanden som han voksede til, drev han denne Læsning systematisk, læste tyske og engelske Værker om Kriminalogi, ja drev det endog saa vidt, at han med Støtte fra en Fætter, der var Latinskolelærer, erhvervede Kendskab til Fransk for at studere den berømte Macé i Grundsproget og Italiensk for at kunne følge den italienske Skoles interessante Forbryderteorier.”

Ikke uden grund har Palle Rosenkrantz lagt navn til Det Danske Kriminalakademis fornemmeste pris.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar