lørdag den 9. marts 2013

IAN RANKIN: I EN ANDEN MANDS GRAV

Rebus er tilbage. Mere behøver man ikke sige for at sælge bogen. Med I en anden mands grav, der netop er udkommet på dansk, er Detective Inspector John Rebus tilbage i aktiv tjeneste. Måske ikke i politiet, men i hvert fald i bogens verden. For mens Rebus ganske vist er gået på pension fra Lothian and Borders Police, så kan han ikke permanent holde sig fra sit fag.

Som civilansat arbejder Rebus i en såkaldt cold case unit, der uden imponerende resultater graver videre i gamle mordsager, hvor sporene for længst er blevet kolde, og alle har opgivet at finde en gerningsmand. Lige indtil den dag Rebus bliver kontaktet af en ivrig mor, der aldrig har opgivet at finde den datter, der tilbage i 1984 sporløst forsvandt ved M90 motorvejen, der fører op igennem de mest uvejsomme dele af Skotland.

Sagen begynder for alvor at rulle, da den ene forsvundne pige bliver til flere, og ligene dukker op. Sporene er ikke længere kolde, og Rebus bliver midlertidigt tilknyttet kriminalpolitiet. Han ansøger om at vende tilbage til aktiv tjeneste, men der er en enkelt forhindring: Malcolm Fox fra politiets interne afdeling. Han er overbevist om, at Rebus er en fortidsøgle, der ikke længere hører til i et moderne, strømlinet og kommunikerende politikorps, der bliver bedømt på meget andet end resultaterne.

Det er 25 år siden, Ian Rankin udgav den første roman om Rebus, Knots and Crosses. Siden blev det til 16 romaner, inden han med Exit Music i 2007 lod sin hovedperson pensionere. Men ligesom Arthur Conan Doyle, der lod Sherlock Holmes omkomme i Reichenbach-vandfaldet for professor Moriartys hånd i 1893 for blot at lade ham genopstå på spektakulær vis nogle år senere, så har Ian Rankin altså heller ikke kunne holde fingrene fra Rebus. Og ovenikøbet i en historie, hvor han krydser klinger med hovedpersonen fra de to post-Rebus romaner, En intern affære og Fortidens døde.

I en anden mands grav beviser heldigvis atter engang, at Ian Rankin med John Rebus har skabt en af de mest vedkommende hovedpersoner i den moderne angelsaksiske krimi, eller tartan noir, som de kalder den hårdkogte krimi fra Skotland. Som forfatter har man brug for at udfordre sig selv. Gå nye veje og skabe nye personer. Eller grave dybere og dybere ned i det samme stof. Det er sidstnævnte vej, Ian Rankin har valgt. Og tak for det: Rebus er tilbage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar