søndag den 17. april 2011

PÅSKEKRIM

Påskekrimi, var det noget? I Norge kan de det med krimier, fx har de den fantastiske "påskekrim"-tradition. Hvert år op til påske lanceres nye og klassiske krimier, så de ivrige fjeldgængere har noget at tage med op i hytten, hvis ikke alle påskens fridage skal tilbringes på ski. Radioteateret sender krimiføljetoner, tv viser krimiserier, og selv mælkekartonerne er udsmykket med en påskekrimi.

En smuk og gammel tradition! Faktisk daterer den sig tilbage til 1923, da Norsk Gyldendal lancerede krimien Bergenstoget plyndret i nat. Op til påske blev der annonceret på avisernes forsider, så læserne troede, der var tale om en nyhed. Bogen blev revet ned fra hylderne, og en tradition sat i gang. Bergenstoget plyndret i nat er i dag en klassiker og er i øvrigt skrevet af et af krimiverdenens mange makkerpar, fællespesudonymet Jonatan Jerv, der bl.a. dækker over lyrikeren Nordahl Grieg.

Og hvad bliver så næste års norske påskekrimi? Tja, en af dem vil i al fald være BLOD VIL HAVE BLOD, siger vores norske forlægger. Bogen er nemlig lige blevet solgt til det norske forlag Vigmostad & Bjørke, der bl.a. udgiver James Lee Burke, Denise Mina og vores gamle favorit Colin Dexter. Det er vi ret stolte af!

Faktisk har de også købt næste bog i serien, så det giver bare ekstra blod på tanden i de kommende måneders skrivearbejde ...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar