søndag den 22. maj 2011

DEN DØENDE DETEKTIV

I næste uge udkommer Leif G.W. Perssons seneste roman på dansk. Det kalder på en fejring! For ikke nok med at Den døende detektiv er Persson i vanlig topform, men udgivelsen betyder også, at han i nu over 30 år har hørt til en af de mest originale stemmer i svensk kriminallitteratur.

Herhjemme blev bogen ædt på to dage og gav straks lyst til at genlæse hele forfatterskabet. Vi er stolte af at udkomme på samme forlag …

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er fans. På sin vis begyndte hele vores krimisamarbejde med diskussioner af, hvad det egentlig er, Persson kan i sine romaner. Og han dukker såmænd også op i begyndelsen af BLOD VIL HAVE BLOD. Her optræder en særling af en ældre retsantropolog normalt iført termovest og Rolexur, som selvfølgelig kaldes GW blandt venner.

Læs mere om Leif G.W. Perssons nye roman her. Den markerer en afslutning, men den er måske en udmærket begyndelse for nye læsere. Og ellers kan man starte hvor som helst i forfatterskabet.

Han debuterede med Grisfesten (på dansk med den vidunderlige titel Manden fra Mallorca) i 1978, og her præsenteres hans gennemgående hovedperson Lars Martin Johansson fra Stockholms kriminalpoliti. Romanen har undertitel ”en røverroman”, hvormed noget af den sorte satire, som kendetegner alle Perssons bøger, er antydet.

Derefter fulgte i hurtig rækkefølge Profitörerna (på dansk: Sagen Kataryna) med undertitlen ”en politiroman”, der peger på det dokumentariske islæt og inspirationen fra den amerikanske politiroman. Og endelig kom Samhallsbärarna (på dansk: Samfundets støtter) i 1982 med undertitlen ”en roman om en forbrydelse”, der selvfølgelig henviser til traditionen fra Sjöwall & Wahlöö, som Persson skriver sig ind i.

Og så var forfatterskabet slut. Tre succesfulde og kritikerroste romaner, og herefter kun videnskabelige rapporter om kriminologi fra Persson hånd - indtil 20 år senere, hvor han til alles store overraskelse vendte stærkt tilbage med Palme-trilogien og introduktionen af politimanden Bäckström - et af de største svin, kriminallitteraturen har at byde på, men skildret med øm kærlighed. Leif G.W. Persson i en nødddeskal!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar