torsdag den 20. februar 2014

SPAIN IS DIFFERENT

Spanien og den spanske borgerkrig er kommet til at fylde en del i NÅR SOLEN FORSVINDER, og det er ikke så mærkeligt.

Særligt Karen har et nært forhold til Spanien og har boet der af flere omgange. Vi er endda så heldige at have en reservefamilie dernede, så det har også ført mange af vores fælles rejser den vej. Vi har fx boet i Valencia, hvor Linnea Kirkegaard slår sine folder i den nye roman, og under et ophold på en bjergtop i syden faldt vi over ruinerne af en maurisk borg i baghaven. Den kom også til at spille en dramatisk rolle i NÅR SOLEN FORSVINDER!

En del af fascinationen af borgerkrigen og ikke mindst spaniernes uafklarede forhold til den opstod under en samtale med ”familien” dernede. Det var, mens debatten rasede om åbning af massegravene, og dommeren Baltazar Garzon forsøgte gøre op med den massive fortrængning, som landet har levet i siden 1975.

For os var det naturligt at byde et opgør velkomment. Alle vil vel hjælpe pårørende med at få afklaring på, hvad der skete med familiemedlemmer, der måske blev hentet en nat og ført et ukendt sted hen for at blive skudt? Og hvordan kan man ikke ønske bødlerne retsforfulgt?

Overraskende nok var denne ellers meget progressive familie af en helt anden holdning: ”Hvorfor dog rode op i det nu?” ”Vi har ikke brug for flere problemer.” ”Folk har nok at gøre med at få smør på brødet.”

Siden blev Baltasar Garzon fyret, og massegravene lukket igen. Det er stærke kræfter, der ønsker at lade fortiden hvile, og det var næsten for spændende til at vi kunne lade det ligge. Og mens vi skrev romanen, fortsatte den virkelige historie blot med at udvikle sig. Se fx den seneste udvikling lige her.

Spanien er et dybt fascinerende land både kulturelt og historisk, og borgerkrigen og hele Franco-tiden ligger som et stort ubehandlet traume, som også betyder at spanierne i virkeligheden er meget længere fra os, end vi tænker, når vi besøger landet som turister. Men det kan I jo selv læse mere om meget snart. For nu er der faktisk kun én dag, til bogen udkommer.

Vi er i al fald spændte!Ingen kommentarer:

Send en kommentar